Inici / La bona cuina de Massó / Plat de diumenge / Xató amb ou escalfat i calçots

La bona cuina de Massó

Xató amb ou escalfat i calçots

Xató amb ou escalfat i calçots

© Becky Lawton

Ingredients

  • Bonítol del Nord en oli d'oliva Massó 220 g
  • Fulles d'escarola
  • Anxoves de l'Escala en oli d’oliva Massó
  • 150 g Bacallà esqueixat
  • 12 Ous de guatlla
  • 12-15 Olives arbequines
  • 8 Calçots més aviat prims
  • Vinagre de vi blanc
  • 10 Ametlles torrades
  • 10 Avellanes torrades
  • Polpa de pebrot choricero (pot petit)
  • 5 Grans d’all pelats
  • Tomàquet triturat
  • Oli d’oliva
  • 1 Llesca de pa fregit

Elaboració

1. Per als ous de guatlla. Trenqueu els ous amb cura i poseu-los tots en un bol. Poseu a bullir una cassola plana amb quatre dits d’aigua. Aparteu-la del foc i aboqueu-hi el vinagre. Barregeu en cercles per formar un corrent i aboqueu-hi els ous un a un des del bol. Quan la clara sigui cuita, deixeu-los un minut i passeu-los a un bol amb aigua i glaçons perquè no s’acabi de coure el rovell. Un cop freds, reserveu-los a la nevera.

2. Per a la salsa romesco. Partiu les ametlles i les avellanes al morter. En una paella amb un raig d’oli daureu-hi la fruita seca perquè l’oli en prengui l’aroma. Afegiu-hi els alls picats i deixeu-los enrossir a foc lent. Aboqueu-hi el tomàquet triturat i deixeu-lo coure fins que perdi l’acidesa. Aparteu-lo del foc i afegiu-hi la polpa de pebrot de romesco, la llesca de pa i un rajolí de vinagre. Tritureu-ho tot fins que tingui una textura de salsa. Afegiu-hi un bon raig d’oli d’oliva i bateu manualment.

3. En una paella ampla ben calenta poseu els calçots i un raig d’oli d’oliva. Deixeu que es torrin i, un parell de minuts després, deixeu la paella tapada fora del foc fins que els ceballots s’hagin cuit per dins. Recupereu el suc de la paella i retireu la capa exterior de cada calçot.

4. Trieu quatre plats plans amplis i col•loqueu-hi al mig els calçots, de dos en dos, i la salsa. Amaniu l’escarola i les olives amb salsa, afegiu-hi tots els peixos i presenteu el xató al damunt dels calçots. Finalment, col•loqueu amb cura els ous escalfats.

Comparteix la recepta

Veure tots les receptes